Λ Ε Λ Α Κ Α Ρ Α Γ Ι Α Ν Ν Η – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





       Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών, Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργανώσεως Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ 1941 – 1944» διοργάνωσε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή της ηρωίδας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής [Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944]. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
     Ο συντονιστής της εκδήλωσης, καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και προχώρησε στην
παρουσίαση του προγράμματος. Η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Οι Μελωδοί», υπό την Διεύθυνση του μαέστρου κ. Σωτήρη Δογάνη, έψαλε ‘’ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ’’.
     Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Καπερώνης, ο οποίος τόνισε ότι η Λέλα Καραγιάννη αποτελεί πρότυπο Ελληνίδας ηρωίδας της Αντίστασης, και ευχαρίστησε τον Σύλλογο «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ –ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ 1941 -1944» που επέλεξε το Πολεμικό Μουσείο για την συγκεκριμμένη εκδήλωση, καθώς και όλους τους συντελεστές της. Μετά τον χαιρετισμό του κ. Π.Καπερώνη, αναγνώστηκε ένα λογοτεχνικό κείμενο του φίλου της οικογενείας , Δημήτρη Κοτρώτσου, που αναφερόταν στην μικρή τότε Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, της οποίας η εκπληκτική ομοιότητα με την ηρωική γιαγιά της ήταν βάλσαμο στην απώλειά της, για τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα για τον παππού της.
    Η  κ. Λέλα Καραγιάννη, κόρη του γιου της ηρωίδας Βύρωνος (ήρωος και αυτού της Εθνικής Αντίστασης, που γλύτωσε την τελευταία στιγμή από το εκτελεστικό απόσπασμα), η οποία, πήρε στην συνέχεια τον λόγο, εμφανώς συγκινημένη, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους . Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από τον λόγο της:
    « Με όλη την σεμνότητα και την σοβαρότητα που απαιτείται εκ μέρους μου αυτήν την στιγμή, ειλικρινά θα έλεγα πως δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω την συγκίνηση και την υπερηφάνεια που αισθάνομαι ως Ελληνίδα, αλλά και ως εγγονή, για την ιστορική μου κληρονομιά και την δυνατότητα που μου δίδεται να εκπροσωπώ το όνομα και την μνήμη μιας ηρωίδας των διαστάσεων της Λέλας Καραγιάννη. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω με την ίδια εγκαρδιότητα, με την οποιαν θα σας υποδεχόταν η γιαγιά μου, Λέλα Καραγιάννη, αν ήταν εν ζωή παρούσα. Είμεθα, όμως, εμείς παρόντες να την εκπροσωπήσουμε και να αναβιώσουμε τους ευγενείς παρορμητισμούς της για μια Ελλάδα ενωμένη. Η γυναίκα που τιμάμε σήμερα υπήρξε και θα παραμείνει αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ιστορικό έπος του1940. Είχε το θάρρος, το σθένος, την ψυχική δύναμη και υπερηφάνεια να υψώσει το ανάστημά της και να πει το δικό της «ΟΧΙ» στην υποδούλωση του κατακτητή, στην υποδούλωση του πνεύματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για αυτό και τιμήθηκε, παραμένοντας αυτοτελής και ανεξάρτητη και ουδέποτε εντάχθηκε κάτω από ξένες κυριαρχίες ή εντολές άλλων. Υπήρξε ένας ζεστός και δημιουργικός άνθρωπος, που ακτινοβολούσε φως, ζωντάνια, αγάπη και καλοσύνη. Το πρότυπο της τιμά ιδιαίτερα εμάς τις γυναίκες, γιατί παράλληλα υπήρξε και αγωνίστρια της καθημερινής ζωής : στοργική μητέρα, αφοσιωμένη σύζυγος, οικοδέσποινα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Εντούτοις, είχε το σθένος να θυσιάσει αυτή την σιγουριά και να ακολουθήσει το κάλεσμα της ψυχής της. Διάλεξε το δύσβατο και μοναχικό μονοπάτι του ήρωα της πατρίδας, σπαρμένο με αγκάθια, πόνο και αίμα, και υπερασπίσθηκε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και του κάθε έθνους να ζει ελεύθερο. Ελπίζω πως η θυσία της γιαγιάς μου και η ακτινοβολία που αναδύεται μέσα από την λαμπρή της προσωπικότητα, που προβάλλουμε απόψε, θα γίνει και θα μείνει μία ζεστή ανάμνηση που θα μας εμπνέει όλους με υπερηφάνεια στην υπόλοιπη ζωή μας».
     Τελειώνοντας, η κ.Λ.Κ. ευχαρίστησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση αυτή, την Διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου που διέθεσε τον χώρο του καθώς και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, όπως και το κοινό για την προσέλευσή του. Μετά τη ομιλια της κ. Λ.Κ. , ο συντονιστής κ. Ι.Παπαφλωράτος ανακοίνωσε ότι , στην μνήμη της Ηρωϊδος, τα έσοδα των πωλήσεων από το βιβλίο της κ.Λ.Κ., «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - Η θρυλική γιαγιά μου» [Εκδόσεις ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’],με κοινή απόφαση της συγγραφέως κ. Λέλας Βύρωνος Καραγιάννη και του εκδότου Ιωάννου Γιαννάκενα, θα δοθούν στην "Στέγη Εγκαταλελειμμένων Παιδιών", που δημιουργεί ο φορέας "Κιβωτός ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ", με επικεφαλής την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, στην Θράκη.
    Ακολούθησε προβολή ντοκυμαντέρ από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, σε επιμέλεια Γιάννη Κοροδήμου, που άρχιζε με την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα και συνέχιζε με βιογραφικά στοιχεία της ηρωίδας, από την γέννησή της, στην πόλη Λίμνη Ευβοίας, την οικογενειακή της ζωή, την φιλανθρωπική και αργότερα, την αντιστασιακή της δράση.
    Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον  ιστορικό και συγγραφέα κ. Δημοσθένη Κούκουνα, ο οποίος χαρακτήρισε την Λέλα Καραγιάννη, ως την πιο σημαντική ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Η προσωπικότητά της ενέπνεε μία ασυνήθιστη αγνότητα και μία συνειδητή προσφορά προς τον άνθρωπο και την πατρίδα. Δεν άνηκε σε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και έδρασε καθημερινά και πάντα με σεμνότητα. Ανάλογη στάση κράτησε και η οικογένειά της, πριν και μετά τον θάνατό της. Η συνονόματη εγγονή της Λέλα (Βύρωνος) Καραγιάννη έχει επωμισθεί αυτό το βαρύ φορτίο, να διαφυλάξει με αξιοπρέπεια την μνήμη της θρυλικής γιαγιάς της. Συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο ««ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - Η θρυλική γιαγιά μου», [Εκδόσεις ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’],μετά από πολύχρονη μεθοδική προσπάθειά της, με αγάπη και υπευθυνότητα, χωρίς την παραμικρή έπαρση. Ο κ. Δ.Κ. έκανε μία σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου αυτού.
    Ακολούθησε η μουσική παράσταση της λογοτέχνιδος, κ. Αννας Μπιθικώτση, με τίτλο «Μία Δάφνη για την Λέλα Καραγιάννη», η οποία συμπεριελάμβανε λογοτεχνικά κείμενα που απήγγελε η κ. Α.Μπιθικώτση, και μουσικά κομμάτια, τα οποία ερμήνευσε η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Οι Μελωδοί», με μαέστρο και ερμηνευτή τον κ. Σωτήρη Δογάνη. Ακούστηκαν τα εξής τραγούδια:
-«Σώπα, όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος, Μουσική:Μίκης Θεοδωράκης
 -«Μητέρα Μεγαλόψυχη», Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός [Ελεύθεροι Πολιορκημένοι], Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος
 -« Της Αγάπης Αίματα», Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης , Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης
 -« Αυτά τα δέντρα», Ποίηση : Γιάννης Ρίτσος, Μουσική: Μϊκης Θεοδωράκης
 -«Πώς να σωπάσω, μέσα μου», Ποίηση : Κώστας Κινδύνης, Μουσική : Σταύρος Ξαρχάκος
 -« Πόσα χρόνια δίσεκτα», Ποίηση: Κ.Χ. Μοίρης, Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος
 -«Ένα το χελιδόνι», Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
 -«Τραβήξανε ψηλά», Ποίηση : Γιάννης Ρίτσος, Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης
 -«Την Ρωμιοσύνη μην την κλαίς», Ποίηση : Γιάννης Ριτσος, Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης
     Μετά το πέρας του καλλιτεχνικού προγράμματος, εψάλη ο Εθνικός ‘Ύμνος. Την αποφώνηση της εκδήλωσης έκανε η κ. Λέλα Καραγιάννη, στην οποίαν ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Καπερώνης απένειμε τιμητική πλακέτα.
Ακολούθως, στο Φουαγιέ του Μουσείου προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές.

                                                                          ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Σχόλια