ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (1935 – 2014)

Η ΓΕΩΡΓΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΎΛΟΥ, του Νικολάου και της Βασιλικής, γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα, αλλά ήταν πολύ περήφανη για τις ρίζες της από την Αρκαδία, «τα μέρη που έζησε ο Κολοκοτρώνης», όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

    Ήταν απόγονος του ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος ήταν σαράφης (τραπεζίτης) από την Τρίπολη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Κατασκόπευε τους Τούρκους στην Τρίπολη, όμως ανακαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί τις παραμονές της Επανάστασης από τον καϊμακάμη Μεχμέτ Σαλήχ. Απαγχονίστηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, και το πτώμα του πετάχτηκε σε φρεάτιο.

      Ο αδελφός της ΙΩΑΝΝΗΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το1922. Υπήρξε μέλος της Οργάνωσης «Χ», από τις 30 /6 /1942  έως 11 / 12 /1944 και  στρατιώτης στο 143 Τάγμα της Εθνοφυλακής.
 Τον Ιούνιο του 1942 ετοιμαζόταν να φύγει για την Μέση Ανατολή, μαζί με άλλα 10 παλικάρια, αλλά τους έπιασαν οι Ιταλοί στο Λαύριο. Από εκεί, τους μετέφεραν στην Αθήνα, όπου τους κλειδώσανε όλους μαζί στα υπόγεια της οδού Κοραή, όπου στεγαζότανε η Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, η περίφημη Τσι-Έσσε. Εκεί έμειναν απομονωμένοι 2 ολόκληρα μερόνυχτα, χωρίς νερό και τροφή και τέλος τους πήρανε για ανάκριση, Στον ανακριτή, δικαιολογηθήκανε ότι ήθελαν να πάνε για τρόφιμα στα νησιά.  Οι Ιταλοί υποκρίθηκαν ότι τους πίστεψαν και τους άφησαν ελεύθερους να πάνε στα σπίτια τους, με σκοπό να τους παρακολουθήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν αργότερα, προκειμένου να στείλουν δικούς τους πράκτορες στην Μέση Ανατολή.

       Ο Ιωάννης Κυριακόπουλος κατετάγη στο 143 Τάγμα Εθνοφυλακής, όπου παρέμεινε μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 1944, ημέρα όπου « έφονεύθη ὑπό στασιαστῶν εἰς Καισαριανήν Ἀθηνῶν», Συγκεκριμένα, όπως μας είχε πει η ίδια η Γεωργία, κάποιος’’στασιαστής’’, που του έκανε τον φίλο (πράγμα που βέβαια δεν γνώριζε ο Γιάννης), τον πήρε να πάνε δήθεν βόλτα για καφέ και τον σκότωσε στην πορεία.
Επίσης, η αδελφή της, σε ηλικία 17 ετών βιάστηκε από μία ομάδα τέτοιων
‘’στασιαστών’’.

       Η Γεωργία υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», στενή φίλη του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του Συνδέσμου, Βασιλείου Κουρουπού, του ένδοξου στρατηγού Παναγιώτη Θανάσουλα καθώς και άλλων επιφανών μελών του Συνδέσμου. Υπήρξε οργανωτικό και μαχητικό πνεύμα και ήταν πανταχού παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες της «Χ». Όμως το μεγάλο κακό την βρήκε από το σύγχρονη Κατοχή του Μνημονίου, όπου, όχι μόνο της μείωσαν κατά πολύ την σύνταξη, αλλά και της ζητούσαν να πληρώσει υπέρογκα ποσά για το οικόπεδο και το ιδιόκτητο σπίτι, όπου διέμενε. Μη έχοντας να δώσει  τα χρήματα αυτά, έπαθε εγκεφαλικό και τελικά κατέληξε, Την αποχαιρετίσαμε στις 12/12/2014 στο Νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου,

     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε…..



                                                                                    ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Σχόλια