ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΣΙΓΑΝΤΕ (2015)





ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΣΙΓΑΝΤΕ (2015)
       Την 5ην Απριλίου 2015 και ώρα 11.30 π.μ., η Λέσχη Καταδρομών και Ιερολοχιτών, με την συνεργασία των συγγενών και φίλων της Μυστικής Οργανώσεως «ΜΙΔΑΣ 614» ετέλεσε τρισάγιο εις μνήμην :
- Του ‘Αντ/ρχου Πεζ. ΤΣΙΓΑΝΤΕ ΙΩΑΝΝΟΥ, Αρχηγού τς ργανώσεως, φονευθέντος εις Συμπλοκήν, μετά των Ιταλικν ρχν Κατοχς,
- Τν συρματιστν τς ργάνωσεως: νδρονίκου Ματθαίου, Δανηιλίδου Μαρίου, Λιάκου Θεοδώρου, Μωραϊτου ωάννου και Ρούσσου Κωνσταντίνου, εκτελεσθέντων υπό των Αρχών Κατοχής,
ω ς  ε π ί σ η ς  κ α ί  υ π έ ρ
- Των φονευθέντων εν τη εκτελέσει αποστολς, των εκτελεσθέντων υπ των Αρχών Κατοχής και των Αποβιωσάντων Μελών (Στρατιωτικών και ΜΗ) ΑΠΑΣΩΝ τωνΜυστικών Οργανώσεων και Υπηρεσιών που έδρασαν κατά την Εχθρικήν Κατοχήν, υπ τον Επιχειρησιακόν Έλεγχον του Συμμαχικού  Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.
     Το Τρισάγιον ετελέσθη στην Προτομήν του Αντ/ρχου Πεζ. ΤΣΙΓΑΝΤΕ ΙΩΑΝΝΗ, πο ευρίσκεται στην Συμβολην των Λεωφόρων 28ης Οκτωβρίου και Αλεξάνδρας (έναντι του κτιρίου της Γ.Σ.Ε.Ε.).
ΤΟ  Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΞΗΣ :
- Πέρας Προσελεύσεως 11.30 π.μ.
- πιμνημόσυνος Δέησις
-  μιλία
- Κατάθεσις Στεφάνων
- Τήρησις Σιγς νς Λεπτο
- θνικς μνος
(Πέρας Τελετς)
            Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με την ομιλία του στρατηγού Γεωργίου Παπαδοπούλου, με θέμα «Η εθνική αντίσταση στην χώρα μας κατά την Κατοχή 1941 -1944».
     Ο στρατηγός. Γ.Π. αναφέρθηκε στους παράλληλους αγώνες που έδιναν οι Έλληνες, κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, σε Βόρεια Αφρική και Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, η δράση των ομάδων του ΚΚΕ αμαύρωσαν την ιστορία και δεν επέτρεψαν να δικαιωθούν οι αγώνες αυτοί. Και τούτο διότι, χάριν σκοπιμότητος, το ΚΚΕ ηθέλησε να επωφεληθεί από την γενική αναστάτωση που επικρατούσε και να περάσει τον μπολσεβικισμό. Επέβαλε ετσιθελικά τις θέσεις του σε ΄πόλεις και χωριά, ενώ κατέστησε την δράση των εθνικών οργανώσεων απαγορευτική Στην συνέχεια οργάνωσε δίκτυα  κατασκοπείας,  πληροφοριών και
δικών του αντάρτικων ομάδων για να τις εξοντώσει.
   Στην συνέχεια, ο στρατηγός Γ.Π. αναφέρθηκε στις πιο γνωστές αντιστασιακές ομάδες και αρχηγούς, που δρούσαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως ήταν οι ΜΙΔΑΣ 614, ΕΔΕΣ – Ναπολέων Ζέρβας, ΕΚΚΑ - Συντ/ρχης Ψαρρός,  ΠΑΟ -Τσαούς Αντόν,  Ανταρτικές Ομάδες Κρήτης κ.α..  Στην Πελοπόννησο ήταν οι ομάδες των Γεωργίου και  Χρήστου Καραχάλιου κ.α., οι οποίες άργησαν, σχετικώς με τις άλλες,  να οργανωθούν, σε αντίθεση με αυτές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που στελεχώθηκαν τάχιστα από φανατικούς οπαδούς. Η διοίκησή του ΚΚΕ [ΕΑΜ-ΕΛΑΣ] κατόρθωσε όχι μόνο να μην επιτρέψει σε καμία εθνική – πατριωτική ομάδα να πολεμήσει τον κατακτητή, αλλά και τις πολέμησε με μένος, σκοτώνοντας μάλιστα όλους τους ηγήτορες  αξιωματικούς.  Η επίσημη πολιτεία δεν αναγνωρίζει την θυσία των ανθρώπων αυτών, ούτε και την προσφορά τους προς την πατρίδα.       
  Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων:
-  Εκ μέρους των Επιζώντων Αγωνιστών όλων των Αντιστασιακών Οργανώσεων 1941 - 1944, ο κ. Μιχαήλ  Τουρναβίτης, μέλος της αντιστασιακής Οργανώσεως γωνιζομένη  Ελλάς, ο οποίος, 18χρονος τότε, συνελήφθη να τοιχοκολλά αντιστασιακές ανακοινώσεις. Συνεληφθη και   κατάδικάσθηκε σε θάνατο από  Γερμανικό  Στρατοδικείο, σώθηκε δε από καθαρή τύχη. Έχει εκδώσει σχετικό αυτοβιογραφικό βιβλίο, με τίτλο:  «στορικό ενός Μελλοθανάτου».
- Εκ μέρους της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
-Για την Πανελληνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αθηνών –Δημητρόπουλος Παναγιώτης,
-Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ»,  ο Πρόεδρος Ιωάννης Γιαννάκενας
-Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων, ο Αστυνομικός Δ/ντης  Κορμάς Ιωάννης
-Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ Ναπ.  Ζέρβα, ο  Γ.Γ. Δημήτριος Γερογιάννης
- Για την Πανελλήνιο Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, ο Ταξίαρχος κ. Δημητρόπουλος   Ανδρέας  
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο
      Ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομών και Ιερολοχιτών, κ. Κων/νος Καλαντζής ευχαρίστησε τους παρισταμένους και η κ. Ελένη, εγγονή του Χριστόδουλου Τσιγάντε, δίδυμου αδελφού του Ιωάννη, προσέφερε καφέ στην παρακείμενη καφετέρια του Μουσείου.
                                                          ΘΩΜΑΙΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Σχόλια